marilah jadi sahabatku...

KARNIVAL U I

.

Voting

Sunday, November 9, 2014

KARNIVAL UPIN & IPIN DI PICC ~ PENAMPILAN ISTIMEWA ULTRAMAN


Assalamualaikum..dengan penuh keterujaannya entry ibu harini berkenaan ini :-



Karnival Upin & Ipin 2014


Tarikh : 21,22, 23 November 2014


Lokasi : PICC, Putrajaya


Masa : 9 pagi – 10 malam


Masuk adalah PERCUMA



jom semua kita pakat pi yer...Ibu dah book tarikh ni dari awal-awal lagi dengan ayah.. dan yang terbaru opah QisQas pun teruja nak join kami.. Anak-anak ibu Sharifah 's memang sangat meminati UPIN DAN IPIN..
Malah mereka adalah ahli kelab Upin & Ipin.Tak sabar nak jumpa UPIN dan IPIN nanti .. Dan keterujaan mereka bertambah apabila ibu maklumkan ada juga penampilan ULTRAMAN..Apa lagi..jom lah semua pakat pi ramai-ramai ya.. 

PERCUMA JER..
JOM JUMPA DI PICC YA..

p/s : yang penting jangan lepaskan peluang bergambar dengan maskot upin dan ipin yer kengkawan..betui betui   :-)


Untuk info lanjut, boleh lah singgah dan like link ni ya :-
Facebook: https://www.facebook.com/kelabupindanipin
Website: http://upindanipin.com.my/















Sunday, October 26, 2014

ALHAMDULILLAH AKHIRNYA SCAN BABY BOY!!

ASSALAMUALAIKUM..Tajuk kemain lagi gempak bergegor yer..haha..
 dengan izin Nya alhamdulillah kandungan ibu dah mencecah 28 minggu pada hari ini ..
perut ibu kalini over kedepan..bolehke adik ibu a.k.a mak uda qq kata mcam letak bola je ni..hehe 

dan pada usia kandungan 24 minggu yang lepas ibu pergi dengan sangat-sangat teringin nya pergi buat scan 3D/4D . Ibu book scan tersebut di link 3d/4d malaysia. Walau apapun jantina kalini ibu redha . Walau ikutkan kiraan proses / menstrual cycling ibu bakal mendapat anak lelaki. ibu hanya berserah pada takdir .

Setelah tiba hari yang dinantikan.. ibu dah terpacak di depan KLINIK AS SALAM bandar BARU BANGI  pada jam 9.45 .padahal temujanji pukul 10.20 pagi..haha..


suasana di klinik AS SALAM BANDAR BARU BANGI .


Setelah digodek-godek perut ibu muka baby yang pada mulanya ditutup dengan tangan ditunjukkan.. Kaki baby yang sangat tak reti duduk diam..asyik menendang perut ibu je dengan ligatnya. 
kaki si kecil..comel je..



inilah dia wajah bakal anak ibu QisQas ..insyaallah EDD 20012015.
hidungnya over kombang..haha

DAN JANTINA NYA ~
INSYAALLAH BOBOY.. :-)

 Nampak tak anak panah yang doc dah tandakan tu..hihihi..apa tu ya ..
susah nak snap gambar ni tau.. ibu terpaksa ngiring kekiri baru cik Celynn dapat..


ha ni ada lagi rupanya  ya..ibu snap kembali di dalam vcd yang diberikan..

 ibu dikenakan bayaran RM 120.00
dapat sekeping gambar muka jelas
 sekeping carta perkembangan 
dan juga VCD tersebut ..

ALHAMDULILLAH..SEMOGA SCAN NI BOLEH DIPERCAYAI LAH YA..DOAKAN KAMI BERDUA SIHAT SEMPURNA SEHINGGA DI PERMUDAHKAN KELAHIRAN SI KECIL INI NANTI YA

P/S: ketentuan Allah..jika DIA mahukan itulah dia..jika dah keluar puteri jua..siapalah kita sebagai hambanya mampu menafikannya.. 


Sunday, October 19, 2014

WANITA sangatlah istimewa...

renungan sepintas lalu...
Mengapa WANITA sering menangis?? Jawab Allah :
Kerana WANITA itu unik. Aku ciptakan ia sebagai makhluk istimewa.
KU kuatkan bahunya utk menjaga anak2nya,
KU lembutkan hatinya utk memberi rasa aman,
KU kuatkan rahimnya utk menyimpan benih manusia,
KU teguhkan peribadinya utk terus berjuang saat yg lain
menyerah,
KU beri dia naluri utk tetap menyayangi, walau dikhianati oleh
teman, walau disakiti oleh orang yg disayangi.
WANITA makhluk kuat. Tapi jika suatu saat dia menangis itu kerana KU beri air mata utk
membasuh luka batin & memberi kekuatan baru.
WANITA sangatlah istimewa...

Sunday, May 25, 2014

SAYA MENGANDUNG ANAK KE EMPAT DI USIA 28 TAHUN :-) ??

ASSALAMUALAIKUM..
 bikin gempak je tajuk N3 ni ya..dah lamanya tak menulis coretan di blog ni..bersawang gamaknya..

Setelah sepuluh kali membuat ujian kehamilan menggunakan pelbagai jenis strip kehamilan yang negatif akhirnya saya mendapat keputusan positif ..
Seminggu sebelum haid saya dah cuba guna pregnancy test tapi negatif. KENAPA ibu buat test ? sebab perut kedepan.. oh tidak sekali lagi.. buncitkah ibu?  Seluar jeans xleh kancing butangnya.. dan yang paling ketara hujung puting susu terasa pedih sangat saat SHARIFAH AUNI QASDINA menyusu.. terasa-rasa diri ini mengandung , Celah kelangkang sentiasa je sakit, lenguh- lenguh.. setelah cubaan semuanya negatif ibu hanya diamkan diri ..sehari sebelum tarikh jangkaan haid ibu cuba lagi..
Ya !  kali ni ada 2 garisan tetapi kabur sangat.. bila snap gambar pun tak jelas.. ADA harapan tu.. keterujaan macam nak dapat anak 1st..hehe

Ibu ambil keputusan akan buat ujuan kehamilan sekali lagi pada 3 hari yang akan datang semasa pulang ke kampung jatuhnya hari lahir ayah QisQas.. kali ni ibu beli pregnancy test digital  ..ala-ala Fasha Sandha tu..hehe

ALHAMDULILLAH KEPUTUSAN POSITIF PREGNANT 3+ MKNANYA DI SITU 4 MINGGU SUDAH.. 
DAN SEMINGGU LEPAS tu ibu pergi ke klinik untuk sahkan ..doktor sahkan positif juga tetapi sebabkan masih awal tak dapat scan apapapun..

so next week 7 minggu ibu nak buat buku dah.. moga scan tiada masalah ya..takut sebab ibu asyik tak cukup nafas je..

Kalini terasa perut  sangat - sangat kedepan dan terlalu mengah ..asyik nak semput je.. sapu sampah pun dah macam berlari .semoga kehamilan kalini dipermudahkan.. 

YANG PALING BEST KALI NI IBU TAK MABUK/ MUAL-MUAL DAN KERAP MUNTAH.. 
TERASA SIHAT SEPERTI TIADA MENGANDUNG..HEHE
moga berlanjutan hingga ke akhir trimister...
 

RAMAI YANG MASIH TAK TAHU IBU MENGANDUNG. MAAFLAH YA.. BIARLAH SEMUANYA DAH DISAHKAN DOKTOR BARULAH DIHEBAHKAN.. 
DAH DAPAT BUKU PINK BARU IBU NAK UMUMKAN..HEHE


Wednesday, September 25, 2013

Tak Tahu diri MENGANDUNG?

ASSALAMUALAIKUM..
Sambungan N3 alkisah mengandung..

sekarang ni ibu masih mencari sebab perubahan ketara di badan ibu ini..Sakit kah ibu..

*Perut semakin keras membuncit kedepan(oh jangan lah gemuks)
*kaki tak boleh duduk lama.mesti kena angkat tinggi semasa duduk
*Perut senak dan sakit di kiri
*Br**** ibu rasa senak dan pedih bila Sh. Auni menyusu.
*Ari-ari berdenyut-denyut
*Sakit sangat celah peha
*Ada spotting brownish pagi tadi( Walhal baru lepas bersih period jumaat lepas.)


Ya ALLAH..JIKA benar diriku mengandung berikanlah petunjukmu..akan ku jaga sebaik mungkin
Jika tidak berikanlah jua petunjukMu..akan ku cari penyelesaian penyakitku ini..
Sesungguhnya kesakitanku ialah penghapus dosa-dosa kecilku..

ESOK malam M.I.L a.k.a opah Qis Qas cadangkan berurut dengan seseorang yang pandai mengurut juga boleh menilik perut org mengandung..KITA TUNGGU!!!!!

Sunday, September 22, 2013

Mengandung tetapi UPT negativ(-ve)

Assalamualaikum..
ibu tak mengandung agaknya.Ibu dah period.tapi period kitaran selepas19 hari.seminggu awal dari tarikh yang tepat.
Tapi period takder senggugut.dan tidak berbau hanyir darah.Bersih hanya dalam masa 5 hari itupun hari ketiga dah coklat-coklat je..jumaat dah mandi hadas(wajib) sebab dah sehari tak keluar pape...tup tup pagi sabtu tadi keluar lendir putih bergumpal darah kecoklatan..haish..tak suci lagi rupanyalah kot..tapi itu sahaja sekali sehinggalah saat ibu menulis di blog ini tiada apa yang keluar dah yer..PELIK!!!


ibu dah pi klinik semalam..untuk yang kedua kalinya wat pemeriksaan sebab
Perut bahagian kiri sakit.Punggung masih berdenyut-denyut,Perut Cramp,Kaki Lenguh..dan yang paling ketara celah peha sengal-sengal rasanya..

Tetapi ibu hampa.Masih tak diketahui punca segala kesakitan yang di tanggung ibu.Doc suspek mengandung .Beliau sarankan scan dilakukan..so ikutkan..sekali ...
" Rahim awak saiz normal.tak ada pape pun yang pelik..semua ok.tapi kenapa saya tekan awak sakit ya.."
" Mungkin awak ada appendic"

Hancurnya hati ibu ...kuat ibu rasakan ibu mengandung ni..tapi sedikit lega bila doktor sarankan datang bulan depan untuk test pregnancy.sebab dia kuat katakan ibu macam orang mengandung..hahaha

Pelik kan..Tak rancang nak mengandung..Tapi bila simptom mengandung tu ada teruja sangat-sangat nak mengandung macamlah nak mengandungkan anak pertama..hahahaha

apapun ibu lagi rela disahkan mengandung dan bukan penyakit lain yer...

risau sangat kalaulah tak mengandung tapi sakit lain kan..sakit dah nak sebulan tak hilang-hilang pun ni..alahai badan..

Sunday, September 8, 2013

Mengandung lagi??

Asslamualaikum..

sambungan dari N3 ini ..

ibu masih tidak mengandung setelah kali ketiga(3 kali ok) cek UPT(urine pregnancy test) sendiri..

tapi di saat ibu menghupdate n3 ini ibu tengah menahan sakit kepala nyut nyut(berdenyut2) setelah muntah-muntah ketika menggoreng nugget ayam.

ya tarikh period yang akan datang ada lg 11 hari..hampir 2 minggu lagi...ALAHAI..
RASA MACAM DAH MENGANDUNG..TAKKAN SIMPTOM SAMA MASA IBU MENGANDUNG bunting pelamin dulu kot.masatu baru je nikah terus mabuk dan sakit perut.tp rasanya kalini lagi teruk simptomnya..Masatu asyik pi klinik jer cek.semua taknak scan.just wat UPT jer.semua negatif. Alasan doktor hormon orang baru lepas kahwin..Sampai lah bulan ketiga nikah ibu pi jumpa doktor balik untuk pemeriksaan setelah masih tidak datang haid dan masih sakit perut. 
kan,..tup tup ibu mengandung 2 bulan lebih.semasa Ibu mengandungkan Kak long (SHARIFAH QISTINA)- bidadari syurga ibu...



.TAK TAHULAH..SEMUA NI DAH ALAMI..

SAKIT KEPALA..
MUNTAH2
bRA sEMPIT.MEMBENGKAK PULAK MY bREAST
SELUAR JEANS TAK BOLEH PAKAI(tAK MUAT yer..hehe).PKAI KAIN PUN SENAK JE JIKA ATAS PERUT..
SENAK PERUT
SAKIT PINGGANG
PUNGGUNG BERDENYUT-DENYUT
SAKIT URAT
XLEH TIDO TERLENTANG-TEGANG JER PERUT
ASYIK NAK MAMAM SEAFOOD AJER..

YANG PALING TAK BEST NYA PERUT UDAH NAIK MACAM MENGANDUNG TU.ader tangkap gambar perut yg muncit..tp tak dapat nak upload pulak..card reader hilang..

..KLAU NGANDUNG TAK BERAPA NAK KISAH..TAPI KLAU tak MENGANDUNG..ALAHAI..UDAH BERTAHUN-tahun perut ibu tak pernah naik walau beranak 3.. xpernah naik kalau bukan mengandung..(orang asyik cakap ibu kurus jer..)
takkan ibu nak jadi gemuk kot..

Moga tiada sakit lain yer..

Thursday, September 5, 2013

ADAKAH SAYA HAMIL??? TANDA-TANDA KEHAMILAN…. TAHNIAH!

tajuk je lebih..ibu xhamil lagi..
kalau hamil dah mengandung kali ke empat yer..(dah banyak kali rupanya yer untuk sang ibu yang berumur hampir 27 ni..)
sekarang ni ibu menghadapi simptom macam hamil..Alhamdulillah jika ada rejeki yer..



1. Mengidam 
Ya, bunyinya seperti klise, tetapi mengidam kadang kala boleh jadi satu tanda kehamilan. Janganlah bergantung kepadanya sebagai simptom yang pasti (ia mungkin hanya di kepala anda, atau mungkin juga tanda bahawa badan anda kekurangan nutrien tertentu), tetapi jika mengidam itu diikuti dengan beberapa simptom lain dalam senarai ini, mulalah mengira hari daripada hari pertama haid terakhir anda. 
**ibu asyik nak makan seafood jer dua tiga hari ni**
2.Suhu asas badan tinggi berpanjangan
Sekiranya anda memang sedang membuat pemerhatian dengan mengambil suhu badan asas anda setiap pagi, anda akan mendapati paras susu badan secara konsisten melebihi paras asas sejak dari hari pertama ia naik.
**2 minggu ni ayah asyik cakap ibu panas macam demam.padahal ibu tak rasa macam demam pun**
3. Warna areola menjadi gelap 
Jika kulit di sekeliling puting payudara anda menjadi lebih gelap, ini mungkin bermakna proses persenyawaan telah berjaya. Walau bagaimanapun, ini mungkin juga tanda ketidakseimbangan hormon yang tidak berkaitan dengan kehamilan, ataupun bekas daripada kesan kehamilan terdahulu. 
**tak dapat nak di kesan sebab still BF sharifah auni qasrina(3rd princess) memang gelap sentiasa.haha**

4. Pendarahan atau kekejangan akibat implantasi 
Kira-kira lapan hari selepas ovulasi, anda mungkin mengalami pendarahan implantasi, iaitu terdapat tompok-tompok darah berwarna merah jambu atau coklat, serta sedikit kekejangan. Ini disebabkan telur membenam masuk ke dalam lapisan endometrium. Anda juga mungkin mengalami keadaan yang sama menjelang kedatangan haid anda.
**2minggu lepas dah period tapi cikit2 jer.tak banyak guna pad pun tak macam selalu.senggugut pun takder .seminggu lepas tu perut asyik kejang dan senak sampai sekarang(macam nak datang period jer)**

5. Kerap membuang air kecil 
Sebaik sahaja embrio melekat dan mula menghasilkan hormon human chorionic gonadotropin (hCG), anda mungkin mendapati anda perlu membuang air kecil lebih kerap
**yes.minggu ni ibu asyik tinggalkan kaunter semasa bekerja sebab kejarkan nak terkencing yang takleh ditahan(padahal baru 10 minit lepas pi kencing yer**
6. Keletihan 
Berasa letih? Bagaimana kalau sangat letih? Tahap hormon progesteron yang tinggi boleh membuatkan anda berasa seperti baru selesai berlari maraton sedangkan anda hanya bekerja seharian di pejabat. Keletihan adalah tanda penting awal kehamilan, walaupun ia mungkin bukanlah simptom yang pasti tanpa kehadiran simptom-simptom lain. 
**minggu lepas ibu asyik letih ja.lemah badan.susah nak tido siang tapi tertido jugak **

7. Payudara melembut dan membengkak 
Sebelum kedatangan haid, payudara anda mungkin menjadi begitu sensitif terhadap sentuhan, dan jika anda hamil, perkara yang serupa akan berlaku, tetapi pada tahap yang lebih sedikit. Apabila badan anda telah biasa dengan peningkatan hormon ini, kesakitan akan hilang. 
**walau dah perah 15 minit yang lepas(ibu masih menyusukan SH.AUNI(3rd princess) breast ibu membengkak padahal takde susu pun.tegang jer**

8. Deria rasa berubah 
Anda mungkin perasan perubahan pada deria rasa anda. Sesetengah wanita mengatakan mereka merasa sedikit payau di mulut, dan sesetengah yang lain mengatakan mereka tidak dapat tahan rasa kopi, teh atau makanan yang biasanya mereka suka. 
**kurang nak makan ayam yang memang peberet ibu**

9. Mabuk hamil pagi 
Jika anda bernasib baik, anda tidak akan mengalami mabuk hamil pagi (morning sickness) sehingga beberapa minggu selepas persenyawaan. (Sesetengah wanita yang sangat bertuah tidak mengalaminya langsung.) Tetapi seawal dua hari selepas persenyawaan, anda mungkin mula berasa loya dan tidak sedap perut. Dan ini bukan sahaja berlaku pada waktu pagi. Loya akibat kehamilan boleh jadi berlaku pagi, petang atau malam. 
**huwaaaa..ibu still muntah-muntah dan loya la ni**


10. Kembung perut. 
 Juga terjadi pada orang yang tidak hamil tetapi lebih kerap terjadi pada awal kehamilan. Jangan bergantung sepenuhnya kepada tanda ini tetapi sekiranya ia berlaku disamping tanda-tanda kehamilan yang lain, bersiap-sedialah untuk membilang hari anda.
**Memanglah kembung perut sebab makan banyak sangat kot...  hehe...  ada je selera nak makan tapi tak banyak macam biasa.  Tapi sejak akhir-akhirnya banyak betul angin dalam badan.  Asyik nak kent*t je...  hehehe...  Sampai terasa angin bergelodak dalam perut ni...senak sangat rasanya.rasa nak nangis pun ada sakit sebab angin ni.  ke sebab salah makan..**

11.Tidak datang haid 
Jika haid anda biasanya teratur dan kini ia lambat, elok juga jika anda buat ujian kehamilan. Tidak datang haid ialah tanda kehamilan yang paling pasti bagi seorang wanita yang telah baligh dan yang mempunyai kitaran haid yang teratur. 
**baru lepas 26.8 haritu(tak tahulah period betul ke tak yer) kita tunggu date period seterusnya

12. Ujian kehamilan yang positif 
Jika anda telah menunggu untuk membuat ujian kehamilan sekurang-kurangnya sehingga hari pertama anda tidak datang haid dan garisan biru kelihatan dalam kotak alat penguji, anda sangat pasti akan menjadi seorang ibu. Buatlah temu janji dengan doktor anda untuk memastikan berita baik ini, . Tahniah! 
**minggu sudah ibu dah pi cek kat klinik.doc kater awak mengandung kot.tp hasilnya....
Negatif - ve dan dotor suruh datang lagi 2 minggu yer**

p/s: ujian kehamilan sepatutnya dibuat selepas lewat kedatangan haid.mungkin sebabtu -ve kot..hahaha.ayat sedapkan hati..

kita tunggu ibu hupdate oktober nanti lah yer..atau mungkin lagi cepat...tunggu.. hahaha





Monday, July 22, 2013

PELBAGAI BISKUT RAYA DENGAN HARGA TERENDAH..HANYA RM 24.00 sahaj..






Saturday, June 22, 2013

TEMPAHAN HOTEL MELALUI BOOKING.COM

Anda ada merancang untuk melancong hujung tahun ini? Sudah kenal pasti lokasi bercuti? Sudah tahu di mana tempat untuk menginap?IBU qiSqas  bercadang nak me'round' melaka mggu depan..dah alang-alang cuti sebab pengasuh a.k.a opah QisQas melancong ke Langkawi ibu pun cuti jugak..


tp ini first time ibu membooking gunakan BOOKING.COM. TAKUT JUGAK ada masalah nanti.tp dah search ramai jugak book di Booking.com berjaya..so kita tunggu ibu hupdate nanti yer..



SEBAB BERMINAT NAK GUNA BOOKING .COM:-



Kenapa menggunakan Booking.com?

Kadar harga rendah

Tiada yuran tempahan •  Jimat wang!  •  Jaminan Harga Terbaik

316,460 tempat penginapan di seluruh dunia

Lebih dari 41,000 destinasi

Urus semua tempahan anda dengan mudah

Daftar untuk dapatkan akaun Booking.com Saya yang percuma khas untuk anda

Ulasan yang tidak berat sebelah

21,280,000 ulasan dari tetamu sebenar

Kami bertutur bahasa anda

Laman web dan khidmat pelanggan dalam Bahasa Malaysia dan 40 bahasa yang lain

YANG PALING PENTING :-
 Pembatalan PERCUMA - BAYAR KEMUDIAN

Saturday, January 12, 2013

Cara-cara nak daftar untuk REBAT RM200 telefon bimbit

assalamualaikum..ibu dah  selesai memohon rebat telefon.Semuanya sebab dikatakan senarai telefon bimbit yang boleh di tukar ditambah jenisnya..

Jom tengok ibu kongsikan cara-cara pendaftaran untuk rebat itu.

Mula-mula search lah laman web SKMM atAu terus ke page berikut











korang pilihlah kategori yang mana. samaada pekerja atau pelajar ya.nak tau jawapan untuk soalan macam-macam pun ada di soalan lazim tu

kemudian ibu memilih PEKERJA






































Kenapa rakyat malaysia ni ramai sangat yang berniat nak bunuh orang lain?

Assalamualaikum bloggers..tajuk en3 bikin gempak..ya. itu yang sebenarnya .Rakyat Malaysia ni ramai yang berniat membunuh orang lain di jalan raya. Pelikkan pendapat ibu ni. Ibu sebenarnya sakit hati kepada manusia-manusia di malaysia ni yang reti memandu tapi tak reti guna otak iaitu orang yang tak reti nak beri isyarat ke kiri atau ke kanan(yang tak  reti guna lampu signal)
Bukan sekali kami sekeluarga bertembung dengan pemandu-pemandu kereta yang jahil ni.Kadang -kadang sebab mereka kami hampir kemalangan di belakang.

Memang depa lepaslah kan.buat naya kat orang yang di belakang.masuk ja barisan yang lain,dengan selamba potong kereta kami tanpa isyarat.Kamilah yang terpaksa brek Emergency .Hampir-hampir terbabas. Ada PULAK tu malaun tu pi marah kat kita balik sebab kita hon dia..

SUSAH SANGATKAH HANGPA SEMUA NAK GUNA ISYARAT ATAU LAMPU SIGNAL TU.KLAU LAMPU ROSAK SEKALIPUN GUNALAH TANGAN.Bila JADI JA KEMALANGAN HANGPA BUKAN SEMUA RETI NAK TANGGUNGJAWAB.. 

pESANAN iBU LA ni..: hangpa pikirlah elok-elok sebelum lakukannya.tak mustahil hangpa akan jadi lagi teruk dari orang yang hangpa aniaya dalam diam tu..

Wednesday, January 2, 2013

Tadika Islam yang terbaik untuk anak ibu

assalammualaikum..sudah masuk ke tahun 2013..ibu sudah mula memikirkan penghujung tahun..Patutkah pikirkan hujung tahun..ya memang patut untuk ibu QisQass.. Tahun depan anak kedua ibu SHarifah Nayli Qasrina berumur 5 tahun dan perlu mendaftar diri ke tadika.. Cepat sungguh masa berlalu..

Ibu nak masukkan anak ibu ke tadika yang mementingkan islam di dalam pembelajaran mereka..
Tadika islam apakah yang patut dipilih ibu..Sudah tentu yang berada berdekatan rumah di kajang.
yang ada dalam senarai:-

TADIKA ABIM
TADIKA LITTLE CALIPH
TADIKA PASTI
TADIKA GENIUS AULAD
TADIKA AL-HANNAH EDUKID
Brainy Bunch Islamic Montessori School




Saturday, December 29, 2012

REBAT RM 200 UNTUK TELEFON BARU..

BIKIN Gempak jer tajuk..yezza..ibu termasuk dalam kategori layak coz bawah 30 kan..
tapi kan macam tak best jer sebab tak dapat nak upgrade telefon yang sedia ada sebab syaratnya pembelian untuk telefon berharga RM 500 ke bawah sahaja. Rebat RM200 HANYA dihadkan kepada telefon pintar 3G berharga RM500.pihak Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) telah pun mengeluarkan senarai telefon pintar (smartphone) 3G yang akan ditawarkan melalui rebat ini. Berikut merupakan senarai telefon pintar ditawarkan :-
  • Alcatel One Touch Inspire 2
  • The Buzz Phone
  • HTC Wildfire
  • Huawei Ideos X3
  • LG Optimus L3
  • Ninetology Black Pearl II
  • Ninetology Palette
  • Nokia 2730
  • Nokia 7230
  • Nokia Asha 305
  • Nokia Asha 308
  • Nokia C2-03
  • Nokia Lumia 610
  • Samsung Galaxy Chat
  • Samsung Galaxy Mini
  • Samsung Galaxy Pocket
  • Samsung Galaxy Y
  • Sony Xperia Tipo
  • ZTE Acqua
  • ZTE V790

HAHAHAHA..KORANG rasa nak kena tebus sila-silalah pergi ke kedai telefon yang terpilih yer..**kena daftar di SKMM dulu dan kena download baru boleh tebus yer**

Pendaftaran untuk rebat sebanyak RM200 ini akan bermula daripada 1 Januari 2013 akan datang dan boleh mendaftar melalui laman rasmi SKMM. Syarat untuk mendapatkan Pakej Komunikasi Belia (Rebat RM200) ini ialah :-
  • Warganegara Malaysia berumur 21 tahun hingga 30 tahun
  • Berpendapatan bulanan RM3000 ke bawah
  • Model telefon pintar 3G yang diluluskan dengan harga maksimum RM500
  • Pelanggan jalur-lebar mudah-alih sedia ada atau pakej baharu
  • Hanya satu telefon pintar untuk satu belia.

Dividen ASB tahun 2012

Hanya tinggal 4 hari lagi 2.1.2013..Bermulalah situasi sesak di semua pejabat pos,di semua bank..korang tau kenapa?,,semua ASB punya pasal lah..

update update jangan tak update..kemaskini selagi boleh..

harap maklum tahun ni PNB bagi keseluruhan 8.90 % ..beza 0.10 % jer dari tahun lepas...
Rasa-rasa korang banyak ke korang dapat untung dividen tu,...jangan terkejut jika dapat yang tak sepatutnya yer..korang kena maklum cara pengiraannya dahulu baru korang tau punca kenapa kurang dapat yer..
nak confirm dapat full kiraan peratus tu korang semua kenalah menyimpan duit sebelum bulan 9 atau 10..LAGI AFDAL masukkan duit pada bulan 8..jika selepas bulan tu korang masuk berpuluh ribu pun PNB takkan kira full punya yer..

pada yang dapat banyak tu beringat lah yer..lagi-lagi pada yang ada buat loan ASB tu yer..memang masyuk..gunakanlah duit itu pada yang sepatutnya..



Wednesday, December 26, 2012

TERBAIK UNTUK PARA IBU~VITAMIN FRom SHAKLEE

YES..AKHIRNYA IBU BERJAYA MENJADI SEBAHAGIAN DARI KELUARGA SHAKLEE.

Nak rahu apa itu SHAKLEE?..ibu dah tahu lama sejak dari sekolah lagi.Ayah ibu a.k.a atuk QisQas amalkan vitamin-vitamin sebagai makanan tambahan dari produk SHAKLEE..Sekarang ibu kembali mengenali SHAKLEE sebab itu adalah produk paling terbaik dan berkesan bagi para-para ibu terutamanya yang menyusukan anak atau mengamalkan penyusuan SUSU IBU sECARA EKLUSIF..

Apabila anda memilih Shaklee, yakinlah dengan tiga perkara – ia sentiasa SELAMAT, BERKESAN dan SEMULAJADI. 

jika berminat Sila jangan segan bermesej -mesej dengan ibu yer..walau ibu masih baru jadi ahli tp adalah serba sedikit pengalaman tentang Produk Shaklee ni yer.. 


Thursday, December 13, 2012

ASB dah nak tutup akaun!

ASB akan ditutup dari segala urusan bermula 18 december ini hingga ke 1.1.2013..

berapa percent belum diketahui lagi..tunggu jelah ngupdate 2.2.2013 yer.

bila dah kata ditutup dari 18.12-01.01 sudah tentulah sepanjang tarikh tu tak boleh buat apa urusan pun.tapi ada juga manusia yang tidak memahaminya..Bila ditegur katanya tahu tapi bertanya juga..nak kata bodoh xjuga sebab berjawatan tinggi.bukan kuli syarikat pun..tak tahulah ragam orang-orang yang macam ni..

korang nak makan full percent dividen dari simpanan itu perlulah simpan duit di dalam akaun sebelum bulan 9 atau sepuluh..jika selepas bulan-bulan tersebut baru terhegeh-hegeh nak masukkan duit korang janganlah bising bila dikira mcam xbtul percent nya.

p/s:---korang taknak tunggu lama semata-mata nak update buku ASB tu silalah jangan buat urusan asnb psanpada  2 atau 3 minggu pertama selepas dibuka urusniaga kembali.masa tu semua sanggup beratur panjang

Sunday, December 9, 2012

DAKU BERMADU..

OH TIDAKKKK..!!

rentetan tajuk entri kalini..ibu nak gelak besar..sebabnya tak sangka sangat tetiba cerita yang berkaitan luahan perasaan ibu pada pagi itu..sebiji sama..nak tahu sila ke link ni madu

apa yang ibu rasa sudahpun di terjemahkan di CEREKARAMA TV3 semalam. tajuk al kisah nya 'Cinta Dari SYurga'.

sanggup berpisah dan meminta cerai dari suami dari menanggung dosa kerana sakit hati  dan juga cemburu untuk kebaikan diri sendiri...dan juga dari membiarkan si suami menanggung lebih banyak dosa..

ITULAH DIA apa yang IBU QISQAS akan buat...sama seperti Mia .. :-)...

p/s: yang bezanya ibu dan ayah bernikah bukan sebab di paksa atau dicabar sesiapa yer...dan ibu telah melahirkan 3 orang puteri..putera je belum..doakan akan dapat juga putera yer..selagi takder putera selagi tu kena mengandung kot..hehe..




Saturday, December 8, 2012

Anak-anak ibu yang semakin MEMBESAR

ALHAMDULILLAH sudah menghampiri ke penghujung tahun 2012..
Ibu sudah berusia 26 Tahun.Ayah sudah berumur 30 tahun.Aruah kak LONG SHARIFAH QISTINA sudah 4 tahun meninggalkan ibu.Jika panjang umurnya sudah berumur 5 tahun..Kak  Ngah SHARIFAH NAYLI QASRINA sudah 3 tahun 7 bulan.Adik SHARIFAH AUNI QASDINA sudah 1 tahun 2bulan..

sungguh cepat masa berlalu kan...anak-anak ibu semakin membesar.pelbagai ragam dan aksi yang baru dari hari ke hari yang lain..

kak nGAH semakin bijak berkata-kata ,menghafal segala macam lagu dari pelbagai Dvd pembelajaran dan dari TAB..dan juga lagu korea dari laptop acu nya..,,musim korea..ibu tahu tup tup sharifah nayli tunjuk demo menari ala korea.nak marah tapi tengok jadi lucu..kecuali gangnam yer yg itu ibu tak boleh terima.semua ibu marah sebab bagi anak ikut dan tiru..terkangkang kangkang.ingat cantikke anak dara ibu menari gaya tu..hishh..

Adik semakin ligat. sangat lasak.berpaling sekejap je dah hilang.bagai nak gugur rasa jantung ibu..
berjalan masa umur 9bulan.tumbuh gigi masa umur 10 bulan.pandai tunjuk dan bagi isyarat macam-macam tapi lambat bercakap pula..apapun ibu tahu adik budak yang sangat cerdik..


semoga kami berbahagia hingga akhir hayat jika diizinkan ALLAH..

INSYAALLAH..



POLIGAMI...SUAMIKU?.. YA TUHAN...

Siapa yang suka berpoligami angkat tangan..hahahaha..Isteri Mana ada yang suka pada mulanya berpoligami ni..termasuklah saya si Ibu QisQas ni..
tajuk entry kalini sangatlah suspend je kan. Memang minta dijauhkan..Di pejabat kami bersembang sesama rakan sekerja..Ada yang berkata "Rugi kak kalau taknak berpoligami..akak bagi akak akan dapat PAYUNG EMAS".. hahaha,.."payung emas lah sangat kalau hati ni sakit,tak redho , asyik simpan dendam,asyik marahkan suami.takke lagi dapat DOSA jer macamtu.".Ibu belajar mengenai poligami itu di Madrasah dulu.Ibu memang anti kepada wanita-wanita yang merampas suami orang ni..tapi Ibu bukan anti POLIGAMI ok..

SEbenarnya poligami disyariatkan untuk membantu kaum wanita yang lain terutamanya ibu tunggal.tetapi zaman sekarangni alasannya dah lain.

~bini dah gemuks(walhal si suami punyer kojer-tak sempat setahun lepas pantang sudah mengandung lagi)
~bini sibuk dengan anak(udah suami tak menolong-tahu buat anak je)
~bini sibuk bekerja(udah suami tak mampu settle payment 100%)
MACAM-MACAM LAGI ALASAN SI SUAMI ZAMAN SEKARANG NI..
PADAHAL SEMUA ITU BERPUNCANYA DARI SI SUAMI SENDIRI

Siapalah Ibu ni nak menghalang poligami itu terjadi..Suami kita sebenarnya bukan hak kita sepenuhnya pun.Jika sudah tertulis oleh Allah begitu maka begitulah jadinya..

Ibu cuma mampu berpesan kepada ayah a.k.a suami ibu.."jika nak menambah bini sila-silalah lupakan isterimu ini..daku tidak sanggup berkongsi kasih dan tidak sanggup menambah dosa"
memanglah meminta dilepaskan itu berdosa..tetapi jika demi kebaikan pada masa itu diharuskan..
sebab ibu tahu ibu tak mampu nak teruskan kehidupan jika menghadapi situasi ini..
KENAPA tak boleh?..sebab ibu hanyalah manusia biasa ..masing-masing tahu kelemahan diri sendiri.Demi mengelakkan hati lebih menderita usahlah diteruskan..walau sayang itu sangatlah kuat..
TERUSKANLAH dengan redho MELALUI KEHIDUPAN TANPA SUAMI DI SISI ALLAH ..

p/s : lebih tenang melalui kehidupan tanpa suami dari melalui kehidupan dengan suami yang dikongsi..

wahai wanita yang sudah berpoligami tahniah kerana anda berjaya tabahkan diri..buat yang lain jika sama mcam ibu ini teruskanlah kehidupan dengan anak-anak tersayang  bersama mak ayah (jika masih hidup) dengan lebih tabah..



New Maxi DRESS~Chiffon Dress-RM 75.00

Penny66 - 

BLUE
GREY
MUSTARD
PURPLE 
PINK
BLACK

Long sleeve chiffon dress with lining With free belt
(tak jarang)

RM75

* free size (can fit up to L size)
* dress length 142cm,
* bust 46cm,
* waist 43cm
* armhole 23cm.














Saturday, July 28, 2012

ANAKku mENINGGAL SECARA MENGEJUT..

ASSALAMUALAIKUM..tAJUK harini..amat memilukan semua para wanita di luar sana..
Ibu QisQas terbaca satu luahan ibu yang baru kematian seorang anak yang umurnya menghampiri 7 bulan.Stok EBM masih banyak dan susu di badan juga masih boleh diperah..
Luahan itu membuatkan ibu terkenang kembali detik-detik genap 4 tahun yang lepas.. Di kala ibu kehilangan puteri sulung ibu di umur nya 8 bulan 3 hari..AL FATIHAH..

Ibu mana yang tak sedih jika kehilangan anak yang dikandung.yang sudah dijaga rapi..tak kisah lah apapun situasi .Jika seorang ibu itu kematian anakknya ianya tetap memilukan..
Ibu QisQas juga bukan kuat orangnya.tetapi adanya suami dan keluarga disisi membuatkan ibu lebih tabah menghadapi dugaan tu.. ibu coretkan kembali kisah di hari kejadian..

Di MALAM 21 julai 2008..
 Sharifah Qistina menangis tak berhenti-henti di malam itu..kedengaran bunyi bergolek-golek di atas bumbung di bilik tidur kami.. Menyusu badan pun dia taknak.Hati ibu menjadi tak tenang. Mula berfikir yang bukan-bukan."apa bunyi-bunyi tu ada kaitan dengan anak ke?'.Ayah menafikan sekerasnya apa yang ibu fikirkan...Ayah pada masatu demam selesema.dia makan ubat yang membuatkan dia mamai.dan dia terus tido.Sebelum itu SHARIFAH QISTINA dimarahi ayah kerana nak sangat bermain dengan ayah nya.suka sangat bergolek-golek di atas perut ayah..ayah melarang kerana takut SHARIFAH QISTINA terkena jangkitan selesema ayah.

Jam menghampiri tengah malam.MIL(ibu mertuaku) mengetuk pintu bilik kami.(masa tu ibu tinggal di rumah ayah dan ibu mertua) Beliau terus membawa turun SHARIFAH QISTINA..ibu pun ikut serta.
Di ruang tamu rumah tangisan SHARIFAH QISTINA berhenti..Dia makin rancak menunjukkan pada ibu dan opah(MIL) yang dia sudah pandai berjalan..Dua tiga tapak jatuh.Ibu dan opah duduk bertentaNGAN sambil mengagah DIA berjalan..Jam hampir pukul satu ibu terus minta izin tidur sebab keesokannya nak kerja.
Sharifah Qistina masih ceria..
Naik bilik ibu terus kunci jam pukul 2.30 pagi.takut-takut jika sharifah Qistina nak demam ke.
Akhirnya Sharifah Qistina tidur tanpa disusukan.mungkin letih bermain di bawah tadi..

Tiba-tiba ibu tersentak.terbangun dari tidur.ibu mencari SHARIFAH QISTINA. ibu terkejut.MElihat wajah anak ibu menjadi pucat dan sejuk bila dipegang.Beberapa minit kemudian jam yang dikunci ibu berbunyi. 
IBU Terus kejutkan ayah.AYAH terkejut melihat SHARIFAH QISTINA.ayah terus berlari kebilik Opah dan atuk sambil menjerit-jerit dan menangis " anak along ma.Anak along..".

AYAH MERTUAKU TERUS MEMBAWA KAMI SEGERA KE HOSPITAL.Hospitalnya sangat dekat dengan perumahan kami tetapi terasa jauh..
entah kenapa jalan di awal pagi hari itu sangat banyak kereta..
DI dalam kereta ibu membaca ayat-ayat Quran bagi menenangkan hati.IBU bisikkan di telinga Sharifah Qistina.."sayang bangunlah..Ibu sayang Qistina."sehingga ibu sanggup mintak tukar ganti dengan nyawa ibu jika apa-apa terjadi..Ibu MErayu-rayu MEmohon kepada ALLAH pada masa itu.

Sampai di hospital bahagian kecemasan.-
Doktor melakukan apa yang sepatutnya.Nyawa anak ibu masih ada.Tertera jelas di monitor pernafasan.Ketika itu staf hospital menghalau ibu duduk menunggu.Tetapi dengan sekeras hati ibu Ibu tekad nak berdiri dekat dengan anak ibu."Ini anak saya.saya nak tengok dia!" Ibu menjawab dengan sekeras ati..

Ayah meraung-raung di ruang menunggu.."KAlau along tau along tak marah anak.along main dengan dia ma" terdengar kuat suara suami ibu meraung-raung disisi Ibunya(opah)

HAmpir 1jam lebih tepat 3.30 pagi 22 julai 2008
doktor mengesahkan anak kami tidak dapat diselamatkan..Lembik lutut ibu dan ibu terus rebah disisi sharifah qistina..
"ANAK KAMU DIDAPATI SIHAT TUBUH BADANNYA-TIADA APA YANG DAPAT DIKESAN .CUMA BERKEMUNGKINAN UDARA PERNAFASANNYA GAGAL KE OTAK."

atas sebab itu doktor ingin membuat POST MORTEM..tidak..kami sekeluarga tidak membenarkan.Tidak sanggup rasanya nak lihat anak kecil itu dibelah-belah..Biarlah. Kami mendapat kelulusan dari pihak polis untuk tidak melakukan POST MORTEM.Salah satu sebab kerana anak kami bukan dijaga oleh orang luar ataupun pusat jagaan.anak kami dijaga ibu mertuaku.Beliau menatang penuh anakku yang juga cucu sulung di dalam keluarga.
Ibu dan opah duduk disisi aruah Sharifah Qistina yang terbujur kaku..Kalaulah tiba-tiba anak ibu sedar..
IBU mengusap-ngusap rambut.mencium-cium berulang kali tanpa titisan air mata ..bila menangis ibu cuba sapu secepat yang mungkin.Ibu menjadi berani dan tabah pada masa itu.
Mungkin kerana melihat suami / ayah terlalu lemah. dan menangis tanpa henti pada masa itu

Selepas itu nurse memaksa jenazah anak ibu diberikan kepada mereka untuk dimasukkan ke dalam peti ais..YA ALLAH.betapa sebaknya hati ibu .ibu  melarang tetapi tiada sokongan kuat pada masa itu.hanya tinggal ibu bersama opah di sisi aruah.

ibu menangis di pintu tempat simpanan jenazah yang disejuk bekukan..
 'kenapa kita tak boleh pegang je mama?'ibu suarakan pada opah.
opah turut sama menangis.

setelah kelulusan pihak polis sampai jenazah akan dimandikan terus di hospital itu.Jenazah anak ibu dimandikan seorang ustazah.Di masa itu ibu turut disisi anak ibu. Kalau ikutkan ibu akan pening dan rasa nak muntah bila terbau minyak kapur barus.tetapi pada hari itu itu adalah bau yang amat wangi pada masa itu..
sangat comel anak ibu SHARIFAH Qistina dipakaikan kain kapan menyerupai memakai tudung.sangat bersih dan tenang wajah puteri ibu..

Kami bawa jenazah pulang kerumah sesudah solat jenazah di hospital.Ramai yang merungut.kenapa dah solat tanpa diberitahu semua.Rupa-rupanya sangat ramai menunggu di rumah ketika itu.Yang majoritinya adalah rakan-rakan ayah yang datang dari puchong ke kajang.saudara mara teramatlah ramai pada masa itu..
Kalau dilihat orang mesti ingat ada kenduri besar..Memang ramai yang menunggu di rumah.
Ibu ingat walau sekilas pandang pada masa itu.

JENAZAH DILETAKKAN DI ATAS TILAM KEKABU YANG DIBELI KHAS UNTUK DIRINYA..Semua saudara mara yang hadir memberikan ciuman terakhir sebelum ke tanah perkuburan.

Ibu masih kuat berdiri..Di perjalanan ke tanah perkuburan kami( ayah dan ibu) memeluk erat jenazah di sisi.Pada mulanya kami disarankan menaiki kereta orang lain tetapi ayah berkeras nak kan kami menaiki kereta ayah yang dibeli khas untuk kepentingan Sharifah Qistina yang baru beberapa bulan dibeli.Kami duduk di tempat duduk belakang sambil memeluk jenazah.

Sampai di tanah perkuburan .yang pada masa itu masih lapang dan banyak ruang kosong di bahagian atas(berbukit menurun). ibu tetap teguh berdiri di sisi jenazah.kubur yang siap digali telah disediakan.mereka mula mengambil Jenazah anak ibu //SHARIFAH QISTINA dari tangan kami.ayah menangis..Ibu hanya melihat..TAnpa ibu sedar ibu hampir masuk kedalam liang lahad tersebut kerana pengsan apabila melihat jenazah anak ibu dikambuskan tanah. mujurlah Ibu sempat disambut..

SELESAI BACAAN TALKIN.IBU TERUS TAK INGAT KEJADIAN SETERUSNYA.
Yang ibu tahu.seminggu lebih ibu tidak hadir bertugas kerana meracau dan menangis. itupun diberitahu baru ibu tahu.. :-)
IBU kuat pada mulanya tetapi tidak kuat pada akhirnya...

 Bila kena marah sikit je ibu sensitif.Bila tengok anak kecik orang lain je ibu sensitif..menangis je masa tu..Gambar aruah sentiasa dipegang disisi.sentiasa bercakap dengan gambar.Rasa macam dah jadi gila jer pada masa tu.Dan membuatkan lagi sedih susu ibu masih ada mengalir dan banyak tapi alhamdulillah tiada kesan negatif kepad ibu yang terjadi masa itu..

RAYA menjelang pada tahun itu membuatkan ibu sebak.Baju raya yang telah ditempah sedondon untuk ARUAH sangat comel.Tukang jahit tu memberi tanpa bayaran dikenakan."takkan lah akak nak caj baju ni lagi.rasanya baru je lagi akak jumpa aruah kan.akak bagi jelah kamu.dah siap pun.gunalah untuk adik-adik nya nanti"
di waktu ibu memberitahu kematian anak ibu baju itu telah pun siap di jahit dengan sempurna.
siapa kita yang tahu apakan jadi akan datang walau telah kita rancang..

KEPADA IBU-IBU DI LUAR SANA .TABAHKANLAH HATI KAMU.TERUSKAN HIDUP KAMU.TETAPI JANGAN SESEKALI KAMU LUPA KEPADA ANAK KAMU YANG TELAH PERGI.SEBAB ARUAH LAH URUSAN KITA MENUJU KE SYURGA MUNGKIN AKAN DIPERMUDAHKAN..INSYALLAH..


Friday, July 27, 2012

Nuffnang Tak boleh Log in


assalamualaikum..lama dah tak buka blog nGAN nuffnang.tetiba ada mood nak mngupdate Blog tapi cuBA log in Nuffnang dari hari isnin lepas.tup-tup kata kita bkn member.so try reset pasword lain.pun sama jugak.ni kata nyer.


kepada rakan - rakan ibu silalah beri bantuan anda jika tahu cara nak selesaikan yer.Dah NK MSUK 5 HARI ibu QisQas cuba tau..
plzzzz.. :-)

MaRI-mAri